Latest

Islamic History: Test of Muslim Scholars by the Romans

After being defeated by the Muslims a number of times, the Romans decided to stop fighting for a while and think of other ways to humiliate the Muslims. Once a minister of the Roman council came up with an idea:” I believe that for the time being we cannot defeat the Muslims. The Muslims claim that they follow the true religion, Islam and their Prophet Muhammad (SAW). I think we should ask our scholars to create some very difficult questions which we will send to the Muslim Caliph. I am sure they won’t be able to answer those questions; thus their claim of a true religion will nullify.”


The Roman Emperor liked the idea very much and at once ordered a team of scholars to prepare a tough questionnaire.  He sent the questionnaire to the Muslim caliph of the time, Ameer Ma’aviya (RAU). The delegate presented the questionnaire and said that their Emperor needed some help as to find the answers of these difficult questions, but the Calpih understood their true intentions. He at once sent the questionnaire to the only scholar he was sure would give the right answers.

The scholar read the questions and answered them in a short time. The questions were:

1.The Favorite Kalima(words) of Allah?

Answer:                    سُبْحَانَ اللهِ، والحَمْدُ للهِ، ولَا إِلَهَ إِلاَّ اللهُ و اللهُ أَكْبَرُو لَا حَوٍلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا باللهِ

2. The most respectable man in the eyes of Allah?

Answer: Adam (AS) as Allah Himself created him, asked the angels to prostrate before Adam (AS) and Himself taught him names.

3.The most respectable lady in the eyes of Allah?

Answer: Maryam Bint Imran (AS), mother of Isa(AS) (Jesus)

4. Which four things were alive/had spirit (rooh) but were not in mother’s womb?

Answer:a. Adam (AS)

b. Havva (AS)/Eve

c. Musa’s (Moses) walking stick that became a giant snake

d. Ibraheem’s (AS) sheep that was brought from the Paradise and was sacrificed in place of Ismaeel (AS).

5. The grave which moved with its partner inside?

Answer: The Whale that had swallowed Younus (AS) and kept on moving.

6. The place where the sun shone only once?

Answer: The sea bed where Allah parted the sea to make way for Bani Israel to cross safely.

7. What does rainbow mean?

Answer: It means that the people of the Earth are safe from drowning in water.

8. What is Majrah?

Answer: Majrah is one of the gates of the skies.

 

The Romans were astounded by these answers as they all were true. The Emperor cried in amazement that these could only be answered by a person from the family of the Prophet (SAW); which was true as well. They were answered by Abdullah Bin Abbas (RAU), son of our Prophet’s (SAW) uncle, Abbas(RAU).

sea of knowledge